Opitý muž šoféroval napriek zákazu,policajtom chcel utiecť do Maďarska

05.05.2013 Bratislava

Dnes krátko po 08.00 hod spozorovala hliadka Obvodného oddelenia Rusovce na Hraničiarskej ulici v obci Čuňovo osobné motorové vozidlo Opel Corsa, ktorého vodič v jednosmernej ulici cúval smerom ku križovatke. Vo vozidle policajti uvideli muža, ktorého poznali na základe miestnej a vecnej znalosti. Keďže vedeli, že muž bol v stredu 01.05.2013 predvedený na obvodné oddelenie vo veci marenia výkonu úradného rozhodnutia – viedol motorové vozidlo napriek uloženému zákazu- vzniklo podozrenie, že sa opakovane dopúšťa tejto trestnej činnosti.
Vo chvíli, keď sa policajti k vozidlu priblížili, zvýšil vodič rýchlosť a začal unikať smerom k bývalému hraničnému priechodu s Maďarskou republikou. Hliadka ho okamžite začala prenasledovať. Muž počas jazdy nerešpektoval dopravné značenie STOJ na jednej z križovatiek a ohrozil vodiča jazdiaceho po hlavnej ceste. Ignoroval svetelné a zvukové znamenia, ktorými ho policajti vyzývali, aby zastal. Svojou bezohľadnou a agresívnou jazdou vodič Corsy ohrozoval ostatných účastníkov cestnej premávky.
Hliadka informovala o všetkých skutočnostiach a o smere úniku operačné stredisko KR PZ v Bratislave. Následne boli informované maďarské policajné orgány o tom, že hliadka slovenskej polície prenasleduje v smere na ich územie podozrivú osobu.
Len niekoľkominútové prenasledovanie policajti ukončili úspešným zastavením vodiča v obci Rajka. Muža vyzvali, aby vypol motor a z vozidla vystúpil. Ten však ani tieto výzvy nerešpektoval a kládol odpor. Policajti preto v zmysle zákona použili donucovacie prostriedky. Muža podrobili aj dychovej skúške, ktorej výsledok bol 0,56 mg/l. Aj opakované dychové skúšky boli pozitívne s hodnotou 0,63 mg/l a 0,65 mg/l.
52- ročný Bratislavčan je v súčasnosti podozrivý zo spáchania niekoľkých priestupkov na úseku plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky, ako aj zo spáchania prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a z marenia výkonu úradného rozhodnutia. Momentálne sa muž nachádza v Maďarskej republike, kde s ním policajti vykonávajú potrebné úkony.
Aj v tomto prípade sa potvrdila nielen nevyhnutnosť spolupráce polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave s kolegami zo susedných štátov, ale aj význam miestnej a vecnej znalosti policajtov pri odhaľovaní páchateľov trestnej činnosti.
 
Petra Hrášková
oddelenie komunikácie a prevencie
 
 

Vyberte región